Quan parlem de la falsificació de documents o falsedat documental fem referència a tots aquells certificats, documents privats, així com públics, oficials i mercantils i fins i tot targetes de crèdit, dèbit i xecs de viatge que han estat alterats o simulats completament o parcialment. Aquesta perícia pot haver estat donada per funcionaris, autoritats o particulars.

Contemplar, també, que la falsedat documental és un delicte segons la Llei Orgànica 10/1995, de 23 de novembre, del Codi Penal de la nostra legislació i les conseqüències per a les dues parts (tant per a aquell que falsifica com per al que sospita sobre la veracitat del document) són significatives.

Per a tots aquells que s’hagin fet la següent pregunta “Què passa si falsifico un justificant mèdic?” Aquí deixem un de tants casos en què una falsificació ha tingut conseqüències.

Quins són els fraus més comuns en aquest àmbit?

Dins de totes les possibles modalitats de frau, avui dia està constatat que la falsedat documental segueix sent el mètode més comú, entre els quals es troben:

  • Signar el nom d’una persona en un document.
  • Falsificar el segell o la lletra d’una tercera persona.
  • Modificar, sense cap consentiment, algunes especificacions d’un document legal.
  • Falsificació de moneda.
  • Presentar un xec o qualsevol altre document financer fals o modificat.

Problemàtica de falsificar documentació

La dificultat de diferenciar avui dia qualsevol falsificació de document ha crescut exponencialment. L’aparició de les noves tecnologies en el món de l’electrònica i la impressió digital són les encarregades de complicar la distinció a simple vista de tot tipus d’imitacions / falsificacions.

Però no tot serà dolent. L’aparició de tan avançada tecnologia també ens resulta d’utilitat a qui combatem diàriament contra el frau.

Tant les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat com els detectius privats disposem d’uns mitjans tècnics molt avançats per a la detecció de totes aquestes conductes il·lícites.

Gràcies a tots i cada un d’ells podem afirmar amb garanties si una signatura pertany al seu titular, si la tinta emprada en un document o bitllet es troba alterada, o si pogués ser fals o no un document concret.

La falsificació de la signatura o la superposició de la mateixa són dues de les majors accions fraudulentes en aquest camp. Afecten tant a persones del carrer com a grans corporacions i la seva repercussió en termes econòmics aconsegueix una gran magnitud.

No dubtis en contactar amb nosaltres davant la més mínima sospita sobre l’autenticitat d’un document, una signatura o un escrit. El nostre equip de professionals especialitzat podrà donar llum a un problema d’aquesta importància.