Aquest terme es refereix a la no assistència i falta recurrent dels alumnes en etapa obligatòria escolar i a les classes que s’han de prendre en el seu curs, d’una forma no justificada.

Sol interpretar-se com un rebuig de l’alumne cap al sistema escolar però que té unes conseqüències immediates, de vegades no molt cridaneres, en funció del grau de desenvolupament. Aquest tipus de pràctiques alenteixen l’aprenentatge i poden portar també a la repetició del curs i fins i tot al fracàs escolar.

En molts casos és simplement una mostra de rebel·lia per part del teu fill menor o adolescent, però cal diferenciar entre els casos puntuals d’aquells en què l’absentisme és habitual i reiterat.

Causes de l’absentisme escolar

És molt habitual que l’adolescent decideixi deixar d’acudir a classe per avorriment o bé per sentir que decideix sobre la seva pròpia vida. A més, una baixa motivació són les principals causes que porten a un nen a deixar d’anar a classe.

L’entorn familiar o escolar també tenen una importància en aquest tipus de comportaments. El fet de tenir un entorn proper no favorable és important a l’hora de reduir l’interès de l’adolescent a realitzar les seves obligacions diàries. Tenir problemes dins del si familiar pot fer que el menor dediqui el seu temps a pensar sobre com millorar aquesta situació o fins i tot simplement no acudeixi a classe per evadir-se. El maltractament o abandonament del menor tenen la culpa d’aquest fenomen en moltes situacions.

En alguns casos és l’entorn escolar el que desemboca a un absentisme escolar habitual i reiterat. El fet que el menor no se senti còmode en el seu col·legi per diferents motius és el principal motiu en molts casos. Patir bullying o assetjament escolar pot portar el menor a no anar a classe de forma habitual.

Conseqüències de l’absentisme escolar reiterat

Quan aquest fenomen es converteix en rutina les conseqüències poden ser bastant negatives per al menor.

El baix rendiment acadèmic pot desembocar en fracàs escolar, començant per treure males notes en un primer moment i posteriorment en un mal comportament amb els professors, monitors i fins i tot amb la resta dels seus companys.

En altres casos aquest absentisme pot portar a l’adquisició d’hàbits poc saludables per al menor com el consum de drogues o alcohol, amb tot el que comporta aquest tipus de problemàtica, tenint en compte l’edat primerenca que té el menor en aquests casos.

Sigui quina sigui la situació, sol acabar amb problemes d’adaptació tant en el seu futur personal com laboral, per la falta de costum de portar una vida ordenada i amb un sentit de la responsabilitat sense desenvolupar.

Com detectar l’absentisme escolar d’un menor i poder frenar-lo a temps

Hi ha algunes conductes que poden fer-nos pensar que estem davant d’aquest problema. El canvi de comportament sobtat, canvi d’amistats, d’hàbits, són els principals canvis que podem percebre en el menor.

L’experiència del detectiu privat, pot resultar de summa importància, fent aflorar allò que no poden veure uns pares des de casa o simplement des de la mera observació del menor. Com és d’esperar, quan un adolescent està en una etapa de rebel·lia no és fàcil treure-li informació sobre algunes de les activitats que realitza en les seves estones lliures.

Des d’Axioma detectius privats Barcelona, ens agradaria poder ajudar-te si et trobes davant d’una situació difícil amb el teu fill o filla. Sabem la preocupació que un cas així suposa per a tu. No li restis importància i truca’ns sense compromís.