Una de les preguntes més comuns dels nostres clients es relaciona amb la legalitat de les proves obtingudes per un detectiu privat en un judici. Aquest dubte es deu a la por de contractar un servei professional que posteriorment no els doni resultats davant un jutge.
La validesa de les proves d’un detectiu privat es basa en tres eixos principals:
- La seva habilitació professional.
- La veracitat del seu treball (vídeos, documents i fotografies).
- El respecte o vulneració dels drets fonamentals de l’investigat.
De la mateixa manera, l’informe elaborat per un detectiu privat que compleixi els requisits de la llei de Seguretat Privada és un mitjà de prova acceptat diàriament als jutjats d’Espanya
Compte amb els falsos detectius
Abans de contractar els serveis d’un detectiu és important sol·licitar la seva acreditació. Els falsos detectius abunden en les pàgines d’internet oferint il·legalment els seus serveis. Al seu torn, aquests cometen una infracció considerada molt greu per la legislació actual. Haureu de saber que les proves obtingudes per un fals investigador privat no són vàlides davant un tribunal.
Tan mateix, els clients d’un fals detectiu no queden aliens a aquestes infraccions. Comptar amb professionals no habilitats en l’exercici d’aquesta activitat també suposa un trencament de la llei.
L’informe del detectiu com a mitjà de prova en un judici
L’objectiu de l’informe d’un detectiu privat és explicar el que ha vist i escoltat durant el seu procés d’investigació. Els detectius realitzem un relat seqüencial sobre les diverses actuacions relacionades amb l’objecte de la investigació, que després haurà de ser ratificat en la seu judicial.
En un judici, l’informe es considera un testimoni documentat, objectiu i imparcial. Així mateix, per evitar qualsevol dubte sobre la veracitat de les proves mostrades en l’informe, els detectius privats ens recolzem en material multimèdia. D’aquesta manera, corroborem el que està escrit i evitem que l’informe pugui ser impugnat per l’altra part. Per exemple, si diem que un investigat va entrar en una cafeteria i presentem un vídeo que ho demostra, no hi haurà dubte de la veracitat de la prova.
És important no confondre els conceptes. El detectiu no és la prova, sinó el seu informe, que conté els vídeos, les fotografies i els documents que pot aportar a la investigació.
A més, un detectiu també pot actuar com a perit si compta amb la formació universitària i l’acreditació corresponent per actuar en qualitat de perit informàtic. En aquest sentit, podrà emetre ell mateix aquest informe pericial i actuar com a tal a la seu judicial.
Validesa de les proves obtingudes per un detectiu privat
La llei 1/2000 d’Enjudiciament Civil considera el treball dels detectius privats com una forma específica i diferent de prova testifical. Al seu torn, el Tribunal Suprem reconeix als detectius privats com “testimonis qualificats” en un procediment judicial.
D’altra banda, aquesta mateixa llei regula l’interrogatori del detectiu en el procés judicial. Limita les preguntes que se li poden formular, únicament als fets reflectits en l’informe.
L’interrogatori als detectius privats durant un judici queda limitat als fets reflectits en el seu informe.
Quan no és vàlid l’informe de el detectiu privat
Com hem esmentat abans, aquest informe no és vàlid en un judici si el detectiu contractat no té l’habilitació exigible.
De la mateixa manera, tampoc és vàlid si l’informe vulnera els drets fonamentals de la persona que s’està investigant. És a dir, si el detectiu ha obtingut la informació d’una manera il·lícita, envaït la intimitat, interceptat comunicacions alienes o provocat un delicte.
És important no confondre intimitat amb vida privada. La intimitat es refereix a l’interior d’una casa o un domicili, i està protegit. Els detectius sí que poden investigar la vida privada per obtenir les proves suficients per aportar en un judici.
Al mateix temps, has de contemplar que “no tot val” en l’àmbit de la investigació privada. Hi ha uns límits que els detectius privats estem obligats a respectar perquè l’informe es consideri vàlid en un judici. Per exemple, la Llei de Seguretat Privada indica que un detectiu privat té prohibida la investigació de delictes. Aquest tipus d’indagacions corresponen exclusivament a les Forces i Cossos de Seguretat.
En resum, avui dia, els detectius privats coneixen els seus límits. A més, no és comú que un investigador vulneri els drets fonamentals d’una persona. En aquest sentit, les proves que aporti són totalment legals i útils.
Si bé sempre és fonamental comptar amb serveis de detectius degudament habilitats per llei, en casos com custòdia de menors, investigació de possibles baixes falses o l’incompliment de règim de visites són crucials per a poder aportar les proves obtingudes davant un jutge.
L’equip professional que forma AXIOMA detectius privats a Barcelona, compleix amb tots els requisits exigits perquè les nostres proves, informes i testificals tinguin la validesa probatòria que els nostres clients necessiten en un judici. Les nostres investigacions us permetran acreditar els fets en un judici.
Per saber més sobre els nostres serveis d’investigació privada a Barcelona, contacta amb el nostre equip professional.