Durant l us últims anys, els casos d’empleats que fingeixen la baixa han augmentat de manera considerable. Es calcula que el 20% de les baixes per incapacitat laboral transitòria són fraudulentes. ¿Sospites que la teva emprat fingeix la baixa? A continuació, et donem algunes idees perquè puguis descobrir si un empleat fa veure la baixa .
Com investigar una sospita de baixa fraudulenta
A causa de l’augment de baixes fingides, molts empresaris han començat a prendre mesures. Si tens un empleat de baixa i sospites que l’està fingint, hauries de començar a investigar-lo de manera silenciosa i discreta.
Abans de posar-te a això, recorda que la baixa laboral és un dret del treballador, de manera que has de tenir molta cura. Si resulta que la baixa és real i descobreix que l’estàs investigant, la situació pot donar-se la volta totalment. Per això, abans de res, mantingues sempre la discreció.
1. Investiga les seves xarxes socials
Les xarxes socials són una gran font d’informació per a aquests casos. En moltes ocasions els empleats se senten fora de perill en elles, i no recorden que, si els seus perfils no són totalment privats, qualsevol pot veure el que posa.
Si creus que un treballador està de baixa i és mentida , hauries de començar per aquí: Facebook, Instagram, Tik Tok o Twitter són les xarxes més usades de moment. Busca si té un perfil a totes elles. Si no són privades, revisa els últims moviments que ha realitzat. Si és actiu en xarxes socials segur que pots trobar alguna cosa que et pot ajudar a aclarir els teus dubtes.
No afegeixis mai als teus empleats només per veure el seu contingut en cas de que tinguin el perfil privat. Primer, cohibirà en penjar segons quines coses si està fingint la baixa. Segon, pot començar a sospitar que l’estàs investigant, i no voldràs que això passi. Si no trobes el seu nom a les xarxes, busca en els amics d’altres empleats, ja que de vegades no s’utilitza un nom real a Internet.
2. Estigues alerta a l’oficina
Normalment, a les oficines es parla de tot i, sobretot, si creus que el teu empleat està fingint la baixa, segurament els seus companys sàpiguen més coses que tu sobre ell. Intenta estar atent a les converses dels treballadors més propers a ell/a. Sempre pots obtenir informació interessant.
Preguntar de forma directa pot crear un mal ambient, així que vés amb compte. Si el teu tracte amb els empleats és amigable i cordial, pots preguntar alguna vegada si saben alguna cosa sobre la teva treballador investigat. Una bona pregunta podria ser: ” Sabeu alguna cosa sobre de tal? Fa dies que no es res d’ell i estic preocupat” .
Si veus que la resposta dels teus empleats és amable, pots tornar a preguntar al cap d’unes setmanes. Si pel contrari no saben res o no volen explicar-t’ho, no segueixis per aquest camí.
3. Investiga la seva malaltia i el seu estil de vida
Una baixa laboral no implica que hagis de estar tot el dia a casa tancat. Segons el motiu de la baixa, pot ser favorable realitzar activitats per recuperar-te el més aviat possible. Per exemple, en cas de depressió o ansietat, l’esport és una eina efectiva per millorar, així que aquest no seria un motiu per actuar.
Normalment, el teu empleat t’explicarà quin és el motiu de la seva baixa i quant de temps estarà així. D’altra banda, recorda que qualsevol treballador té dret a preservar la seva intimitat, per la qual cosa, si ell no t’ho diu, no pots forçar a que ho faci. Per saber per què està de baixa, de nou pots acudir a les xarxes socials o als seus companys.
Si tot això t’és insuficient, recorda que pots contractar un detectiu privat per saber si un emplet fingeix la baixa. A Axioma Detectius Barcelona tenim una gran experiència en aquest tipus de casos. Realitzem sempre les nostres investigacions amb la màxima discreció i professionalitat. Contacta’ns sense compromís si vols descobrir si el teu empleat està simulant la baixa laboral.