La resposta és SÍ. Ara bé, hauràs de justificar meticulosament els motius de l’acomiadament (si és que n’hi ha) si no vols que et surti per un ull de la cara.
Causes que justifiquen l’acomiadament d’un empleat
Al nostre país hi ha dues úniques causes que justifiquen l’acomiadament d’un treballador de forma procedent:
- Acomiadament objectiu: Es contemplen causes econòmiques, tècniques, organitzatives i / o el descens de la producció .
- Acomiadament disciplinari: És aquell acomiadament derivat d’una sèrie de comportaments greus i culpables per part de l’treballador.
Cost de l’acomiadament quan aquest és procedent
Encara que l’acomiadament estigui degudament motivat, variaran les conseqüències econòmiques a l’hora d’indemnitzar.
Si l’acomiadament és per causes objectives, haurem indemnitzar amb l’import corresponent en 20 dias per any treballat i s’haurà d’avisar l’empleat amb 15 dies d’aquest acomiadament.
Quan l’acomiadament és per causes disciplinàries, el treballador NO tindrà dret a rebre ni un sol euro d’indemnització ni haurà de ser avisat amb antelació.
Cal esmentar la dificultat que existeix en acreditar que un acomiadament respongui a causes disciplinàries si l’empleat acomiadat es troba en situació d’incapacitat temporal. Si bé es donen casos de baixes fraudulentes, que donen peu a l’acomiadament procedent i sense indemnització, ja sigui per treballar durant la baixa, realitzar activitats incompatibles amb la recuperació, etc.
Tant una com l’altra causa, s’han d’explicar amb detalls en la carta d’acomiadament.
Què succeeix si no queden clares les causes de l’acomiadament?
Com ja hem dit, l’ocupador haurà d’explicar de forma detallada les causes que motiven l’acomiadament de treballador.
Si l’empleat considera que els fets escrits en la carta d’acomiadament no s’ajusten a la realitat, aquest podrà impugnar l’acomiadament perquè aquest pogués ser considerat improcedent o nul. Aquesta acció ha de dur-la a terme en els 20 dies hàbils posteriors a la data de finalització de la relació laboral.
Puc acomiadar un treballador únicament per estar de baixa, sense cap de les causes esmentades anteriorment?
Després de la Derogació de l’article 52.d de l’Estatut dels Treballadors en data 20/02/2020, l’acomiadament d’un treballador per l’acumulació d’absències justificades al seu lloc de treball queda totalment prohibit. Quan no hi ha causa d’acomiadament objectiu més que l’elevat cost que li suposa a l’empresa seguir abonant el salari i la corresponent seguretat social de la mateixa, l’empresari ha de justificar un altre argument ja que l’absència reiterada al lloc de treball del treballador ja no és motiu d’extinció contractual.
L’ocupador ha d’acomiadar per causes disciplinàries, amb la possibilitat que els tribunals no les considerin procedents i es vegi obligat a indemnitzar el treballador amb 33 dies per any treballat fins a un màxim de 24 mensualitats.
Quin és el cost d’un acomiadament improcedent?
Quan acomiadem un treballador de forma no procedent, és a dir, fora de les causes justificades que contempla la llei, hem d’afrontar el pagament d’una indemnització. Aquesta serà l’equivalent a 45 dies de salari, per aquella antiguitat anterior a febrer de 2012, i 33 dies de salari per l’antiguitat posterior a aquesta data.
Què succeeix si el jutge considera l’acomiadament nul i no improcedent?
Si després de ser impugnat l’acomiadament per part de l’empleat el jutge considera que l’acomiadament és nul, l’empresari ha de reincorporar al seu lloc al treballador acomiadat, abonant els salaris no percebuts pel treballador durant el temps entre l’acomiadament i la reincorporació.
Acomiadaments durant el període de prova o durant un contracte temporal
Tant l’acomiadament durant el període de prova com aquell durant un contracte temporal, no hauran de comportar cap indemnització cap al treballador. Sempre i quan el període de prova no sobrepassi els límits legals i el contracte temporal finalitzi per l’extinció de les causes que van motivar el mateix.
Si l’ocupador finalitza el contracte temporal de forma fraudulenta, no haurà d’abonar el salari de la resta de temps del contracte, sinó que indemnitzarà el treballador d’acord amb l’antiguitat de l’empleat en l’empresa i del salari d’aquest en el moment de l’acomiadament.
Quan NO es pot acomiadar un treballador?
No podrem acomiadar un empleat quan no s’aprecien causes objectives o disciplinàries que motivin el seu acomiadament i aquest s’empari en alguna causa de nul·litat d’acomiadament, com poden ser:
- Reducció de jornada per a la cura de menors de 12 anys.
- Atendre familiars malalts greus o terminals.
- Embaràs i/o permís de maternitat després del naixement del fill.
Des d’Axioma Detectius ens agradaria poder ajudar-te, si sospites que una baixa laboral s’està prolongant en el temps de forma fraudulenta i així procedir a l’acomiadament immediat i sense indemnització. Contacta amb nosaltres sense cap compromís.